sâmbătă, 22 august 2015

"Apărătorii Patriei" - cartierul nimănui

După anul 2000, în capătul străzii Cicoarei din Iaşi, pe şesul Bahluiului, s-a format un cartier de case. Prima dată s-a numit "Dallas", apoi a fost recunoscut ca fiind "Bejan" sau "Şes Bahlui", pentru ca în cele din urmă să se numească "Apărătorii Patriei". Primăria Iaşi s-a ocupat şi nu prea de această parte a oraşului, în care locuiesc în prezent câteva mii de suflete. Cea mai rapidă cale de acces (doar pentru pietoni) se realizează printr-un podeţ din fier, care face legătura cu cartierul Zimbru. Pentru a ajunge aici cu maşina din Dacia sau Alexandru, trebuie înconjurat până în Galata, pe strada Cicoarei sau pe la Ştrandul Municipal, aflat în spatele Spitalului Arcadia. Oamenii de aici sunt racordaţi la sistemul de electricitate, iar apa potabilă o cară de la un izvor din baza Dealului Bejan. Câteva bălţi pline de gunoaie, în care adesea se scaldă porcii crescătorilor de animale, străjuiesc acest cartier. Haitele de câini se adună uneori după lăsatul serii, fiind un pericol pentru cine se încumetă să iasă pe "străzile" pline de noroaie. Din păcate, în zonă s-a mai făcut ceva doar când s-a mai întâmplat vreo nenorocire (anul 2006, când din cauza unui incendiu, cinci fetite au ars de vii), sau când a venit campania electorală. Odată pe săptămână, maşina de salubritate vine să ridice gubelele de gunoi. În urmă rămân mormanele ce nu au încăput în gubele, cel mai adesea împânzite de vânt în tot cartierul. Copiii se joacă în apa Bahluiului, printre gunoaie, iar cei care sunt purtaţi la şcoală merg în cartierul Alexandru cel Bun, trecând puntea pietonală destul de nesigură. Într-o parte a cartierului a fost ridicat un paraclis ortodox, unde slujeste un preot apreciat de oamenii acestei comunităţi. Multe ar trebui să se facă în acest cartier, din păcate însă prea puţin interes există atât din partea oamenilor, cât şi din partea autorităţilor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pacat ca nu ia nimeni in seama aceasta zona, care ar putea fi un mare potential. Pe o portiune din str Cicoarei exista canalizare, dar de asfaltare nu se ocupa nimeni. Mare drama ca s-a lasat uitarii acest cartier. Locuiesc aici si oameni gospodari, demni de tot respectul care ar dori, fireste, un trai in conditii decente, macar sa stii ca poti ajunge acasa pe jos in conditii de siguranta, sau ca nu trebuie sa iti speli incaltamintea de noroi cand ajungi la portiunea de asfalt. Ganditi-va ca sunt copii care merg la scoala carand noroiul pe talpile lor.

Chiar nimanui nu-i pasa?

Anonim spunea...

Nu sunt constrictii ilegale,sunt proprietati, si case cu autorizatii si acte in regula pt care platim impozite, si la doi pasi de blocuri primaria nu vrea sa traga apa si canalizare nici macar pe banii nostri. Drumurile sunt groaznice se strica masinile, peste Bahlui ar trebui o cale de acces pt masini si pietoni, dar la fel alesii isi amintesc de noi cand sunt alegeri, in rest platim taxe si impozite ca orice iesean. Cei ce nu sunt in regula sa suporte consecintele, dar nu trebuie sa suferim toti.